Toisille itäinen osa pääkaupunkiamme on hyvin luonteva asuinympäristö. Harvemmat ovat myös mökkeilleet siellä usean vuosikymmenen ajan. Aarno Lyytinen perheineen on viettänyt mökillä Vuosaaren Ramsinniemessä jopa yhden valkoisen joulun.

Laajasalo, Itäkeskus ja Vuosaari

– Olen syntyjäni laajasalolainen ja opiskeluajat asuin Itäkeskuksessa. Vuosaaren ja Heteniityntielle muutimme vuonna 1989. Olimme muutama vuosi aiemmin perustaneet asp-tilin (asuntosäästöpalkkio-tili) vaimoni kanssa ja se mahdollisti lainan saannin. Silloin nousukauden lopulla asuntojen hinnat nousivat nousemistaan. Kaikkien tutkailemiemme asuntojen hinnat tuntuivat karkaavan neliöhinnoiltaan käsistämme ja asp-sääntöjen asettamien rajojen yläpuolelle. Lopulta sitten Heteniityntieltä löytyi sopiva asunto.

– Yksi omista tärkeistä kriteereistämme oli silloin 1-vuotiaan tyttäremme tulevien tarha- ja koulumatkojen pituus. Heteniityn koululle oli vain 180 metrin matka ja siitäkin pääsi kulkemaan puolet sateelta suojassa. Pientä pintaremonttia tehtiin ja alkuvuodesta muutimme yhtiöön, Aarno Lyytinen kertoo.

Läpitalon parvekkeellinen huoneisto

– Ensiasunnoksihan tämä hankittiin, mutta se on riittänyt meille hyvin kaikki nämä vuodet. Asuntomme koko on 89 m2 ja se pitää sisällään neljä huonetta ja keittiön. Pohjaltaan vastaavia asuntoja on yhtiössämme 6kpl. Omassamme parveke on länteen päin.

– Kylpyhuone saisi olla hieman suurempi, mutta muuten pohja on toiminut oikein hyvin. Kylpyhuoneen ja keittiön olemme remontoineet joitakin vuosia sitten. Ja nythän yhtiössämme tehty putkiremontitkin kaikilta osin, Lyytinen jatkaa.

– Molemmat tyttäremme ovat käyneet Meritähden päiväkodissa, joka nykyisin se löytyy yhtiömme välittömästä läheisyydestä Kivisaarentien päästä. Kesäisin tytöt olivat yleisurheilussa Heteniityn kentällä ja syömään mentiin Lohikäärmepuistoon. Vuosaaren Urheilutalolla käytiin telinevoimistelussa ja lasten uimakouluissa.

– Nyt tilaa on ruhtinaallisesti kun tytöt ovat muuttaneet omiin asuntoihinsa.

Mökkeilyä Ramsinniemessä ja Mikkelissä

Vaikka kaupunginosamme onkin muuttunut ajansaatossa ensin kartanoiden ja sitten huviloiden Vuosaaresta Helsingin suurimmaksi kaupunginosaksi, niin harvat voivat oikeasti kertoa mökkeilleensä täällä. Aarno Lyytisen perheelle se on kuitenkin ollut täyttä totta.
– Olemme viettäneet Vuosaaren Ramsinniemessä 35 vuotta aktiivisesti. Lapsilla ja heidän serkuillaan on ollut siellä hauskat kesät. Paikka on edelleen anopillani. Myös yksi valkea jouluaatto on vietetty siellä. Tosin joulupäivänä lumet lähti, ja niin mekin, Lyytinen kertoo hymyssä suin.

Nykyisin Aarno Lyytinen perheineen viettää vapaa-aikaansa yhä enemmän Mikkelin Anttolassa, joka kuulostaakin useimmalle meistä hieman tutummalta mökkikunnalta. Siellä aika kuluu mukavasti rakennellen, metsästäen, kalastaen ja pienimuotoisten agraariharrasteiden merkeissä.
– Pääsin paikalliseen metsästysseuraan ja Ossin (Beagle-koiran) kanssa kuljemme yhdessä paljon metsällä.

Muistoja vuosien varrelta

Yhtenä tapauksena mieleen tulee kun Heteniityn ala-aste osallistui eurooppalaiseen oppilasvaihtoon. Meillekin tuli asumaan 9-vuotias italialaistyttö, nimeltään Anna Maria Di Guiseppe, Lyytinen muistelee menneitä haastattelijan pyynnöstä.
– Kommunikointi oli hieman haastavaa, koska 9-vuotiaat eivät juuri puhu englantia kovinkaan montaa sanaa. Tyttö vastasikin lähes kaikkeen iloisesti ”yes”. Päivittäisestä puhelusta äitinsä kanssa italiaan ei ollut myöskään apua, koska tytön äitikään ei puhunut kuin italiaa, kertoo perheen vuosien takaisesta vieraasta.
– Meillä heräsi ensimmäisen viikonlopun aikana huoli kun tyttö ei syönyt juuri mitään. Pohdimme perheen piirissä asiaa ja kävin kaupassa. Päädyimme tekemään yhdessä spagetti bolognesea ja sitä Anna Maria söi antaumuksella.

Oppilasvaihto oli osa Comenius-ohjelmaa, joka on rahoitettu Euroopan komission tuella. Suomessa Comenius-ohjelman hallinnoinnista ja toimeenpanosta vastaa CIMO.

Yhtiötämme kehittämässä

Aarno Lyytinen on oikea mies vastaamaan myös yhtiötämme koskeviin kysymyksiin. Pitkä kokemus asukkaana ja vuodesta 2007 asti hän on ollut mukana myös yhtiön hallitustyöskentelyssä, josta suurimman osan ajasta puheenjohtajana. Hän on ollut vuosien varrella mukana luomassa yhtiöllemme taloyhtiöstrategiaa, vaikuttamassa yhtiöjärjestyksen muutokseen sekä puheenjohtajan roolissa valvomassa mittavia remonttejamme.

– Miellä on ollut erittäin suuria projekteja jotka ovat menneet kauttaaltaan hienosti. Hallituksen jäseniä on ollut mukana urakkaneuvotteluissa ja projektikokouksissa sekä työmaa kokouksissa. Yhteistyö isännöitsijän kanssa sujuu moitteettomasti, Lyytinen toteaa.

Taloyhtiöstrategian tekeminen yhtenä ensimmäisten joukossa on ollut oiva ja moderni tapa saattaa tietoa ja toimia järjestelmällisesti. Yhtiössämme on myös moderni johtamistapa. Olen osaltani ollut vaikuttamassa siihen, että hallitusten jäsenten määrää nostamalla emme ole tilanteessa, jossa puheenjohtaja ääni ratkaisee, hän jatkaa.

– Meidän kokoisen yhtiön vaikutusvaltaa ei voi väheksyä. Myös KSV:n asiantuntijat kuuntelevat meitä tarvittaessa. Voimme puuttua alueen suunnittelussa ilmeentyviin epäkohtiin ja niin olemme myös tehneet. Pohjoisen Vuosaaren kehittäminen koskettaa meitä ja haluamme aktiivista keskustelua sen osalta.

Metsäkaupungin luonto ja kauneus säilytettävä

Vuosaaressa kuin laajemmin Helsingissäkään ei voi välttyä kuulemasta tai täydennysrakentamisesta.
– Kuljen koirani kanssa paljon Vuosaaren ja Helsingin itäisimpien alueiden metsissä. Kallvikin niemenkärjen nimeäisin Helsingin kauneimmaksi paikaksi. Uutelan kärki saavuttaa lähes saman maininnan. Ramsinniemestä puhumattakaan, kertoo luonnon merkityksestä itselleen.
– Vuosaari on muodostunut itselleni hyvin läheiseksi paikaksi ja toivon kovasti sen kehittyvän siten että vihreys säilyisi ja kallista infrastruktuuria ei tarvitsisi rakentaa lisää, vaan saavuttaisimme paremman työpaikka omavaraisuuden.
– Olemmehan kaupunki kaupungissa. Tarvitsemme lisää palveluita ja työpaikkoja, Lyytinen toteaa lopuksi.

Aarno Lyytinen teki pitkän päivätyön yrittäjänä omassa insinööri-/suunnittelutoimistossaan. Nykyisin hän toimii taloyhtiömme hallituksessa ja vaikuttaa Helsingin kunnallispolitiikassa ja mökkikuntansa metsästysseuran luottamustehtävissä