Keväällä kasvava valon määrä vaikuttaa suurimpaan osaan meistä positiivisesti. Mieliala paranee ja toimintatarmo kasvaa. On niin paljon helpompi herätä aamuisin. Kun Erkki ja Satu Toivakan perhe etsi itselleen aikanaan uutta asuntoa, niin läpitalonhuoneiston ikkunoista sisään tulvehtiva valo oli se mikä teki vaikutuksen. Tämän asunnon me haluamme.

Asian ymmärtää hyvin vieraillessaan Toivakoiden luona. Heidän asuntonsa kuuluu pinta-alaltaan yhtiömme suurimpiin. Kivisaarentie 5:ssä eli toisessa laivatalossamme sijaitseva asunto on 120 neliömetrin suuruinen. Asuntoon tulvii valoa monesta suunnasta ja joka puolelta näkyvät komeat männyt tuntuvat tulevan sisään.

Asunto on ollut valmistuessaan vuonna 1965 sen ajan standardien mukaan melko suuri, käsittäen 3 makuuhuonetta, 2 parveketta ja palvelijanhuoneen (katso pohjakuva yllä). Toivakoiden lapset ovat jo lentäneet pesästä pois, joten aktiivisella eläkeläispariskunnalla riittää nyt tilaa hyvin itselleen ja harrastuksilleen.

Toivakat ovat monien muiden tapaan saaneet viime syksyn aikana itselleen uudet upeat saniteettitilat ja lisäksi remontoineet aiemmin keväällä keittiönsä. Urakka jatkuu vielä tovin.

– Uusimme vielä pinnat eli maalaamme katot ja seinät sekä pinnoitamme lattiat. Tässä juuri paraikaa pohditaan parasta ja kestävintä lattiamateriaalia, Erkki Toivakka kertoo.

– Sukitus sujui todella hyvin ja vaivattomasti niin meillä kuin koko yhtiössä. Kylpyhuoneremontin suunnitelmia jouduttiin hieman jumppaamaan, mutta lopulta nekin saatiin toimimaan, Toivakka jatkaa.

Tunsimme itsemme tervetulleiksi

– Kun muutimme yhtiöön 80-luvun alussa, niin meidät uudet otettiin täällä hyvin vastaan. Toivotettiin lämpimästi tervetulleeksi. Oli kuin olisi muuttanut omaan pieneen kyläyhteisöön.

– Olemme molemmat kotoisin alunperin Etelä- Pohjanmaalta, joten se tuntui hyvältä ja turvalliselta. Ja vaikka tilaa oli sen ajan mittakaavassa hyvin, niin useamman vuoden perheemme kanssa asui myös Erkin äiti, kertoo talon emäntä Satu Toivakka ottaen osaa keskusteluun .

Vuosaarelaisilla tuntuu olevan vahva suhde luontoon. Ympäröivä meri ja metsät ovat monella vaikuttaneet viihtymiseen. Niin myös Toivakoilla.

– Olemme asuneet täällä reilut 30 vuotta ja kyllä kaikki polut ja rannat on moneen kertaan kävelty. Uusista kohteista täällä täytyy kehua erityisesti Vuosaaren huippua, Erkki Toivakka jatkaa.

Harrastuksille aikaa

– Liikumme luonnossa muutenkin paljon eli vaellamme vuosittain Norjan, Suomen ja Ruotsin Lapissa. Perhokalastus on yksi harrastuksista, joten erityisesti pienet lohijoet Norjan puolella ovat lähellä sydäntä.

– Rinkan paino on keventynyt vuosien varrella puoleen. Satu entisenä huippu-urheilijana kulkee edellä ja me muut yritämme pysyä hänen vauhdissaan. Nyt mukana seuraa enää kaikista välttämättömin viikon muonineen. Reissulla pyritään syömään kalaa, mutta aina pitää olla jotain muutakin varalla, Erkki Toivakka jatkaa edelleen.

Satu Toivakka lähtee jumppaan ja me jatkamme Erkin kanssa keskustelua. Sadun kovasta kunnosta kysyttäessä käy ilmi, että Satu on jousiammunnan entinen Suomen mestari ja edustanut Suomea aikanaan myös MM-kisoissa. Kättä lippaan!

Erkin harrastuksiin  kuuluvat kalastuksen, luonnon ja mökkeilyn lisäksi myös radio-ohjattavat lennokit ja musiikki.

– Lennokkien kanssa on ollut viime vuodet hiljaisempaa, mutta musiikin saralla erityisesti klassinen musiikki viehättää.  Käymme yhdessä säännöllisesti kuuntelemassa Helsingin kaupunginorkesterin kenraaliharjoituksia ja toki myös itse varsinaisissa konserteissa.

– Olen rakentanut vuosien varrella melko laadukkaan äänentoistojärjestelmän kotiimme ja talomme äänieristyksestä kertoo jotain se, että naapurit vakuuttavat minulle, etteivät kuule mitään kun musiikkia kuunnellaan lujempaa. Minulle on tärkeää kuulla musiikki hyvin ja laadukkaasti.

Erkki on koulutukseltaan tietoliikenne-insinööri, joka on osaltaan auttanut edellä mainitussa harrastuksessa erilaisten kaiutin- ja vahvistin-komponenttien rakenteluun liittyen.

– Reissasin työelämän viimeiset vuodet asiantuntijatehtävissä ympäri maailmaa. Lentämiskiintiöni tuli silloin täyteen. Luonto, musiikki ja erilainen rauhaisa pieni askarteleminen harrastuksiin liittyen on ollut aina hyvää vastapainoa, mutta erityisesti nyt siitä on aikaa nauttia.

– Rakennan myös perhovapani ja uistimeni itse. Perhokalastukseen minut opetti 10-vuotiaana vanha lappalainen talonemäntä. Niillä opeilla on pärjätty tähän asti.

Pena on kultaa

Erkki Toivakka on ollut pitkään mukana myös yhtiömme hallitustyöskentelyssä ja on edelleen mukana varapuheenjohtajana.

– Reilu kymmenisen vuotta on oltu mukana niissäkin hommissa, mutta nyt olen päättänyt antaa tilaa nuoremmille. Lupauduin vielä vaalitoimikunnan puheenjohtajaksi eli pyrimme löytämään uusia hallitustyöskentelystä kiinnostuneita jäseniä mukaan toimintaan.

Vaalitoimikuntaa valmistelee esityksen hallituksen kokoonpanoksi seuraavalle varsinaiselle yhtiökokoukselle, joka pidetään nyt keväällä.

Toimikunta pyytää hallitustyöskentelystä kiinnostuneita osakkaita ilmoittautumaan toimikunnan puheenjohtaja Erkki Toivakalle sähköpostitse osoitteeseen:
et.kivisaarentie@gmail.com

– Olisi toivottavaa, että ihmiset olisivat kasvavassa määrin kiinnostuneita oman yhtiönsä asioista. Kannattaa osallistua ja antaa oma panoksensa.

Vielä lopuksi kysyttäessä erityistä muistoa yhtiöstä tai naapureista vuosien varrelta Erkki Toivakka haluaa jakaa kiitoksen sanan.

– Pena on kultaa. Nytkin sen huomaa. Muualla sitä  saa yskiä, mutta meillä on jo pihat puhtaana hiekasta ja katupölystä, hän kiittää talonmiestämme Pentti Ahlqvistiä.

Kiitos Penalle. Ja erityiskiitos haastattelusta Sadulle ja Erkille.

Teksti ja kuvat: As Oy Kivisaarentie