Tämä vuosi on oikea aika tilata parvekelasit

Yhtiössämme alkaa julkisivujen huoltokunnostus-urakka keväällä 2018. Samassa yhteydessä on mahdollista tilata omalle parvekkeelle lasitus. Se on järkevää toimintaa niin oman parvekkeen kuin taloyhtiönkin kannalta.
Mukavuutta ja  säästöjä osakkaille

Useimmille tulee parvekelasien osalta mieleen se että sade, lumi ja pöly eivät pääse parvekkeelle. Ja se taas mahdollistaa oman parvekkeen laajemman hyödyntämisen. Omasta parvekkeesta voi tehdä mukavan oleskelupaikan ja viherkeitaan kesäajaksi tai infra-lämmittimien kanssa vaikka ympärivuotiseen käyttöön. Onko parvekelaseista muutakin hyötyä osakkaille tai yhtiölle? Yhtiömme isännöitsijä Joel Karvinen vastaa seuraavasti:

– On ehdottomasti. Oma mukavuus on varmaan kaikille se ensimmäisenä mieleen tuleva ajatus, mutta yhtiön osakkaiden kannalta asiaan liittyy todella muitakin huomionarvoisia näkökulmia. Karkeasti voisi sanoa, että lasitettu parveke tuo arvioiden mukaan keskimäärin 6-10 vuotta pidemmän huoltovälin. Lasitus suojaa sisäpintoja ja vähentää huollon sekä korjausten tarvetta selkeästi, Joel Karvinen kertoo.

Parvekelasituksen positiivisiin puoliin kuuluu myös se, että se vähentää ulkoa kuuluvaa melua ja säästää energiaa. Ilmastonmuutoksen ja sitä kautta epävakaiden sääolosuhteiden myötä merkityksen voisi ajatella kasvavan.  Lasitettu parveke on myös turvallinen ratkaisu lasten ja lemmikkien kannalta. Mummon ja vaarin omat pienet mussukat voi huoletta päästää parvekkeelle kun lasit on lukittu.

– Yhtiössämme on onneksi lasitettuja parvekkeita jo enemmistöllä osakkaista, mutta nyt julkisivun huoltokunnostuksen yhteydessä olisi oikea aika niiden toimia, joilla lasitus on vielä tekemättä, Karvinen jatkaa.

Ajatus parvekkeiden lasituksesta käynnistyi Suomessa 1980-luvulla. Alkuun oli jopa vaikeaa saada rakennuslupia tarkoitusta varten. Niilo Karhu niminen suomalainen insinööri tutki ja kehitti asiaa Lemminkäinen Oy:ssä ja perusti myöhemmin oman yrityksensä kyseisen toiminnan ympärille. Nyt parvekelasituksia tarjoavia yrityksiä löytyy useampia ja lähes kaikkien uudiskohteiden parvekkeet ovat lasitettuja. Lasitusten käyttö on levinnyt laajalti myös mökkirakentamiseen.

Julkisivujen huoltokunnostus osana peruskorjaushanketta

Julkisivujen huoltokunnostus on osa laajempaa peruskorjaushanketta ja pitää sisällään mm. elementtisaumojen uusinnan, julkisivujen painepesun, pienimuotoiset rappaus- ja betonikorjaukset sekä ylimaalauksen maahan saakka. Lisäksi ikkunat ja parvekeovet huolletaan ja korvausilmaventtiilit uusitaan.

– Voisi sanoa, että kaikki räystään ja maanpinnan välillä on tarkoitus huoltaa. Edellinen suurempi ja perusteellisempi julkisivuremontti tehtiin vuonna 2000. Nyt on taas aika toimia.

Hallitus tekee asiasta ylimääräiselle yhtiökokoukselle (joka pidetään 9.4.2018) ehdotuksen asiaan liittyen ja yhtiökokous päättää lopulta asian. Kokouksen jälkeen osakkaat saavat taloyhtiön kautta tarjouksen edullisesta parvekelasituksesta. Alustavasti hinnoista voi kertoa sen verran, että lamellitalon normiparveke olisi hinnaltaan noin 1500,00 euron luokkaa.

Kesäistä marjamehua nauttimaan omalle parvekkeelle

– Jos vastuullinen osakas haluaa miettiä säästöjä yhtiön osalta, niin kerrottakoon, että yhden parvekkeen huoltokunnostus maksaa vastaavasti noin 1400,00 euroa/parveke. Parvekelasituksen kautta saatava pidennetty huoltoväli tuo siis melkoisia säästöjä yhtiölle, Karvinen kertoo kustannuksista.
– Parvekelasituksen tilaaminen on toki vapaaehtoista eli taloyhtiö ei voi siihen ketään pakottaa, mutta me luotamme tässä kohtaa yhtiömme osakkaiden vastuullisuuteen.
– Ja onhan se mukavampi sitten syksyllä nauttia kesän marjoista tehtyä mehua omalla kuivalla ja siistillä parvekkeella. Kun yhtiö on kesän aikana julkisivun osalta muutenkin pesty ja puunattu, niin parvekelaseihin tehty sijoitus siirtyy melko lailla suoraan asunnon arvoon, Karvinen toteaa lopuksi.

Teksti ja kuvat: As Oy Kivisaarentie