Sovussa naapurien kanssayörauha

Kerrostalossa elämiseen ja asumiseen kuuluvat erilaiset äänet.  Monet äänet kuuluvat normaaliin elämään ja asumiseen, ja yhteisöasumisessa ne täytyykin hyväksyä. Asukkailta ei voi vaatia täyttä hiljaisuutta, mutta hyvät käytöstavat pitää muistaa.

Taloyhtiömme järjestyssäännöissä on määritelty, että kello 22-07 talossa on hiljaisuus. Silloin on huomioitava naapurit ja äänenvoimakkuutta pienennettävä.

Häiritsevä käytös

Elämä ja meteli on häiritsevää, mikäli se on jatkuvaa tai toistuvaa ja siitä aiheutuu häiriötä usealle asukkaalle. Esimerkiksi jatkuvasti rappukäytävässä kaikuvaa musiikkia tai pitkin päivää haukkuvaa koiraa ei tarvitse sietää. Kotona muutaman kerran vuodessa järjestetyt juhlat eivät sen sijaan ole häiritsevää elämää. Juhlijoidenkin on kuitenkin pienennettävä äänentasoa hiljaisuuden aikaan ja poistuttava ajoissa naapurit huomioiden.

Häiriötilanteiden ratkaisu

Häiritsevään käyttäytymiseen voi ja kannattaa reagoida heti. Voit ensin yrittää itse keskustella naapurisi kanssa tai halutessasi ottaa suoraan yhteyttä isännöitsijään.

Toimi näin:

  • Jos kotirauhaasi rikotaan ja poliisi ei ehdi auttamaan, niin voit soittaa huoltomiehen 24h paikalle todistamaan tapahtumaan ja tarvittaessa mahdollisuuksien puitteissa puuttumaan tilanteeseen.
  • Pidä häiritsevästä elämästä kirjaa.
  • Ilmoita isännöitsijälle mitä on tapahtunut ja milloin.
  • Talonmiehen ja isännöitsijän yhteystiedot löydät tämän linkin kautta.

Isännöitsijä arvioi ilmoituksen perusteella, onko taloyhtiön syytä puuttua toimintaan. Jos häiritsevä elämä jatkuu, taloyhtiö voi ryhtyä toimenpiteisiin. Se antaa ensin varoituksen ja jos muutosta ei tapahdu, yhtiökokous voi päättää ottaa asunnon ottamisesta taloyhtiön hallintaan.

Hallintaanoton aikana osakas tai häiriötä aiheuttanut asukas joutuu muuttamaan pois asunnosta. Asunnon omistussuhde ei kuitenkaan muutu.

Muista! On kohteliasta ilmoittaa naapureille esimerkiksi juhlista etukäteen. Kiinnitä vaikkapa lappu ilmoitustaululle. Öiseen aikaan liiku aina hiljaa porraskäytävässä.

Vastuunjakotaulukko

Yleinen vastuunjakotaulukko pätee normaalista asumisesta, kulumisesta ja vanhenemisesta johtuviin vikaantumisiin.

Vikailmoituslomake

Vikailmoituslomakkeen avulla teet teknisestä viasta ilmoituksen isännöitsijälle ja/tai talonmiehelle.

Häiriöilmoituslomake

Häiriöilmoituslomakkeen avulla teet häiriötilanteesta ilmoituksen isännöitsijälle.